Класифікація вітамінів

    

Класифікація вітамінів складалась історично, в міру відкриття їх, а тому і в їх­ніх назвах, і в хімічних формулах немає ні­якого логічного принципу. Деякі вітаміни входять до складу ферментів, інші є важливими проміжними продуктами обміну речо­вин, з яких виникають необхідні для організ­му сполуки, треті є постачальниками функ­ціональних груп. Зелені рослини здатні до синтезу практично всіх вітамінів, і тому самі в них нестачі не відчувають, тоді як більшість бактерій, грибів, тварин і, звичайно, люди по­требують готових речовин типу вітамінів. В медицині вітаміни ділять на жиророзчинні (провітамін A, D, Е, К,) і водорозчинні (група В, С, Р, Н). Дефіцит вітамінів зумовлюється тим, що вони є не в кожному харчовому продукті, легко руйнуються при 

кип'ятінні, консервуванні та зміні кислотності середовища. Ме­дична промисловість випускає препарати окремих вітамінів і їхніх комбінацій, роз­раховані на певні вікові категорії пацієн­тів, однак існує цілком слушне переконання, що вітаміни, які входять природнім шляхом до споживаних нами страв, цінніші за хімічні порошки й таблетки. Здебільшого вітамінну активність виявляє не одна речовина, а група споріднених сполук, які в організмі людини перетворюються на потрібну форму.

    Деякі вітаміни, наприклад А, нагрома­джуються в печінці й тому організм людини може деякий час обходитися цим запасом. Однак здебільшого найважливіші вітаміни (групи В, С) в організмі нагромаджуються недостатньо й швидко настає нестача їх. Необхідно слідкувати за тим, щоб вітаміни були в їжі щодня. Особливо це важливо в зимово-весняний період,  коли в продуктах внаслідок тривалого зберігання вміст вітамі­нів дуже знижується. Нестача вітамінів у хар­чуванні призводить до авітамінозу. В крайніх проявах це надзвичайно серйозні хвороби, що закінчуються смертю: відсутність вітаміну С призводить до цинги, або скорбуту; коли в харчуванні немає вітаміну В1, розвивається хвороба бері-бері, РР — пелагра. При негли­бокому авітамінозі спостерігається втомлю­ваність, лупиться и тріскається шкіра на руках і ліктях, відбувається запалення слизових оболонок, порушується процес травлення.